Tips voor het kopen van een open haard

tips voor het kopen van een open haard

Samenvatting Artikel

Een open haard is een prachtige toevoeging aan elk huis, en creëert een gezellige sfeer en voegt warmte toe tijdens koude winteravonden. Voordat je een open haard koopt, zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Ook is het handig om verschillende accessoires in huis te hebben om je haard goed te onderhouden. In dit artikel lees je alles over tips die je moet weten voordat je een open haard aanschaft. 

1. Overweeg het soort haard

Het kiezen van de juiste soort haard voor jouw huis is belangrijk om verschillende redenen. Ten eerste heeft de keuze van de haard van invloed op de efficiëntie en veiligheid ervan. Elke haard soort heeft zijn eigen brandstof- en ventilatiesysteem, en het is belangrijk om te zorgen dat de haard correct wordt geïnstalleerd en onderhouden. Denk bijvoorbeeld na over een huis haard, deze haard is ingebouwd in de muur en hoef je dus nooit te vervangen. Ten tweede heeft de keuze van de haard soort invloed op de uitstraling van jouw huis en de stijl van het interieur. Tot slot heeft de keuze van de haard soort van invloed op de kosten en duurzaamheid op lange termijn. Sommige haard soorten zijn energiezuiniger en kosten minder om te onderhouden dan andere. 

2. Koop een scherm

Het kopen van een scherm voor je open haard is niet alleen handig, maar ook veilig. Een haardscherm voorkomt dat vonken en as uit de haard springen en op de vloer of het tapijt terechtkomen. Hierdoor is het mogelijk dat er brand of schade aan de vloerbedekking of meubels komt. Bovendien is een haardscherm ook een decoratief element dat de uitstraling van de haard verbetert. Er zijn veel verschillende stijlen en materialen beschikbaar, van klassiek tot modern en van hout tot metaal.

3. Laat de haard professioneel plaatsen

Het laten plaatsen van een open haard is een belangrijke investering en het is daarom van groot belang om dit door een professional te laten doen. Er zijn veel factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het plaatsen van een open haard, zoals de locatie, de grootte en het type brandstof dat wordt gebruikt. Bovendien moeten er ook veiligheidsvoorschriften in acht worden genomen om de veiligheid van je huis en gezin te waarborgen. Een professionele haard installateur heeft de nodige ervaring en expertise om je te adviseren over de juiste plaatsing van de haard en om ervoor te zorgen dat deze veilig en correct geïnstalleerd wordt.

4. Koop een mand voor het hout 

Het kopen van een mand voor het hout is een leuke en handige aanvulling op je open haard. Niet alleen ziet het er mooi uit om een mand vol brandhout naast de haard te hebben staan, het is ook praktisch in het gebruik. Een mand voor het hout houdt het brandhout netjes en georganiseerd bij elkaar, waardoor je niet telkens naar buiten hoeft te lopen om nieuw hout te halen. Bovendien zorgt het ervoor dat het hout droog blijft en beschermd wordt tegen vocht, waardoor het beter brandt en langer meegaat.

5. Koop goede schoonmaak spullen 

Het kopen van goede schoonmaakspullen voor je open haard is essentieel om ervoor te zorgen dat deze goed blijft werken en er mooi uit blijft zien. Een open haard laat namelijk behoorlijk wat roet en vuil achter, wat mogelijk leidt tot verstopte schoorstenen en slechte ventilatie. Eén van de belangrijkste schoonmaakspullen die je nodig hebt, is een goede aszuiger. Hiermee verwijder je gemakkelijk as en andere resten uit je haard, zonder dat er stof en vuil door de lucht wordt verspreid. Een andere belangrijk schoonmaakzrtikel is een schouwveger. Hiermee maak je de schoorsteen en rookkanalen schoon en verstoppingen voorkomen. 

Het kopen van een open haard is een investering in zowel de uitstraling als de functionaliteit van je huis. Het is daarom belangrijk om de juiste keuze te maken bij het kopen van een open haard. Het is belangrijk om te kijken naar verschillende factoren zoals het type haard, een haardscherm, een mand voor het hout en goede schoonmaakspullen zorgt ervoor dat je haard er niet alleen mooi uitziet, maar ook goed blijft werken.

Meer artikelen

Vierwielfietsen voor sportieve prestaties
Een vierwielfiets biedt stabiliteit en comfort. Ontdek meer over de sportieve prestaties van een vierwielfiets.
Alles over bedrijfsfotografen
Als bedrijfsfotograaf krijg je een kijkje achter de schermen van bedrijven. Maar wat doen deze fotografen precies voor je? Dat lees je in dit artikel. Lees snel verder en ontdek meer.
De leukste soorten behang
Behang is een fantastische manier om een gezellige sfeer in huis te halen. In dit artikel vind je de beste tips als het gaat om behang.
Hier let je op bij het nemen van rijles 
Wil je graag rijles maar heb je geen idee waar je op moet letten. In dit artikel lees je alles over de beste tips.
Zo creëer je de leukste outfits
Het samenstellen van een leuke outfit is soms best lastig. In dit artikel lees je alles over hoe jij de leukste outfits creëert. 
De mooiste vakanties in Nederland
Nederland heeft veel te bieden als het gaat om mooie vakantieplekken. Wil je deze plekken ontdekken? Lees dan verder.