Welke kleding bij welke buitensporten?

welke kleding bij welke buitensporten

Samenvatting Artikel

Het dragen van de juiste kleding bij buiten sporten is erg belangrijk omdat het je comfortabel houdt, je veilig houdt en je beschermt tegen het weer. De juiste kleding helpt om je spieren warm te houden, je lichaam te beschermen tegen letsel, schrammen, krassen en beschermd tegen andere elementen. Daarnaast helpen de juiste kledingstukken je prestaties te verbeteren, omdat het je de ruimte geeft om vrij te bewegen en ademen. In dit artikel worden er adviezen gegeven over welke kleding het best past bij welke buitensport. 

Algemene tips voor kleding tijdens het buiten sporten

Welke kleding je het beste draagt hangt af van welke buiten sport je wilt uitvoeren. Natuurlijk zijn er ook enkele algemene tips die altijd gelden voor het buiten sporten. Hier zijn enkele algemene tips die voor iedere buitensport geleden: 

  • Zorg dat je comfortabele en ademende kleren draagt die zijn afgestemd op de weersomstandigheden. Waterdichte kleding helpt bij sporten in regenachtige of andere natte omstandigheden.
  • Draag extra lagen voor tegen de kou of, als je verwacht veel te zweten, in het geval dat je het te warm krijgt doe je één van deze laagjes uit. 
  • Kies schoenen die zijn ontworpen voor de sport die je uitvoert, hierdoor verhoog jij je prestatie en uithoudingsvermogen.
  • Vermijd kleding die te los zit, door losse kleding raak je eerder verstrikt of het gaat in de weg zitten tijdens het sporten. probeer sieraden ook te mijden tijdens het sporten.

Watersporten

Bij watersporten zoals kajakken, kanoën, raften en zeilen draag je andere kleren dan bij sporten op het land. Bij deze sporten is het belangrijk waterdichte kleren te dragen om onderkoeling tegen te gaan. Het dragen van een reddingsvest is ook erg belangrijk, mocht je in het water vallen dan blijf je tenminste drijven. Wetsuits worden voornamelijk gebruikt bij surfen, duiken en windsurfen, maar werken ook erg goed voor deze sporten aangezien er een hoge kans is om in het water te vallen. Het dragen van deze kleding verhoogt je veiligheid tijdens het uitvoeren van deze sporten. 

Fietsen en skaten 

Bij sporten zoals mountainbiken, wielrennen en skaten draag je hetzelfde soort kleding. Stevige schoenen zijn belangrijk, comfortabele en ademende kleding, handschoenen, een helm en natuurlijk knie en elleboog beschermers. Op deze manier bescherm je de juiste plekken bij ongelukken zoals vallen, tegelijkertijd heb je geen last van bewegingsbeperkingen aangezien je comfortabele kleding draagt. Voer je deze sport uit zorg dan dat je al het genoemde heb, zo geniet je op een veilige manier van de sport en hinderen de kleren jouw prestaties niet.

Klimmen

Klimmen is een sport die veel risico’s heeft, dit maakt dat de juiste kleding extra belangrijk is. Het dragen van goede handschoenen is aan te raden voor de weersomstandigheden en extra grip tijdens het klimmen. Hetzelfde geldt voor klimschoenen, deze bieden dezelfde voordelen als de handschoenen. Er zijn voor Klimmen ook klimbroeken, deze zitten comfortabel en zijn gemaakt van stevige stretch materialen om het lichaam te beschermen. De helm, klimgordel en klimtuig mogen natuurlijk ook niet ontbreken voor jouw veiligheid. 

Hike en Hardlopen

Hardloopschoenen maken het verschil tijdens jouw workout. Ze zijn speciaal gemaakt voor hardlopen, het biedt extra demping, ondersteunt je voet, is ademend en geeft extra grip tijdens het rennen. Verder is het aan te raden om ademende kleding te dragen die je wel warm houdt, zoals een legging of thermo kleding. Hierdoor blijft je lichaam beschermd zonder enige bewegingsbeperkingen.

Wat voor kleding je draagt hangt sterk af van het type sport dat je doet. Wat voor de ene sport comfortabel is, is voor een andere sport erg oncomfortabel. Natuurlijk zijn er wel algemene tips die altijd toepasselijk zijn. Maar sport jij veel buiten en staat jouw sport hiertussen dan is het zeker aan te raden de genoemde kleding te kopen als je dit nog niet hebt.

Meer artikelen

Vierwielfietsen voor sportieve prestaties
Een vierwielfiets biedt stabiliteit en comfort. Ontdek meer over de sportieve prestaties van een vierwielfiets.
Alles over bedrijfsfotografen
Als bedrijfsfotograaf krijg je een kijkje achter de schermen van bedrijven. Maar wat doen deze fotografen precies voor je? Dat lees je in dit artikel. Lees snel verder en ontdek meer.
De leukste soorten behang
Behang is een fantastische manier om een gezellige sfeer in huis te halen. In dit artikel vind je de beste tips als het gaat om behang.
Tips voor het kopen van een open haard
Een open haard kopen? In dit artikel lees je alles over tips die je moet weten voordat je een open haard aanschaft. 
Hier let je op bij het nemen van rijles 
Wil je graag rijles maar heb je geen idee waar je op moet letten. In dit artikel lees je alles over de beste tips.
Zo creëer je de leukste outfits
Het samenstellen van een leuke outfit is soms best lastig. In dit artikel lees je alles over hoe jij de leukste outfits creëert.